lördag 14 december 2013

lucka 13 - berätta om ett minne från din uppväxt

Gårdagens glöggmys hemma hos mig fick mig att glömma bort att lägga upp detta inlägg, men här kommer det denna lördag istället, lucka 13 i Emily Dahls julkalender.

Huset är stort och rött och i det bor min farmor och farfar. Det är omgivet av grönska och det var ett av de störta i Solhem, och det vackraste.Huset var nästan 100 år gammalt och jag kan fortfarande komma ihåg hur det såg ut på sommaren, med tulpaner i rabatten och grusgångar runt hela huset. På tomten låg en liten stuga där en trädgårdsmästare en gång för länge sedan bodde. Farmor berättade att han gick i ide om vintrarna, när det inte fanns några blommor att sköta om. Han måste verkligen ha varit sitt jobb.

I den lilla stugan bodde mina föräldrar när de träffades och min faster bodde också där en period när jag var liten. Stugan var i samma färg som huset, och på ena kortsidan växte de vackraste röda rosorna. Fasters lilla stuga. I det stora huset bodde farmor och farfar, och där växte min pappa upp.

På somrarna brukade vi vara ute i trädgården, som var 1000 kvadratmeter stor. Farmor och farfars hund Bamse, en enorm Newfoundland, var en utehund. Han bodde ute under en rosenbuske, och om han låg under stuprännan kunde han mögla lite. När min faste skaffade en liten golden retriever blev han tokig, så jobbig valpen var!

Farfar skaffade en stor tunna som han borrade stora hål i. Sedan planterade han smultron och jordgubbar som växte ur hålen. Den stod i rabatten och var fin, en sån ska jag också ha en dag. Vi hade också en lång gunga som var väldigt rolig. Har alltid älskat att gunga.

Jag tror att mycket av min kärlek till gamla hus har kommit med det huset. Alla detaljer, den grova stengrunden, de vackra fönstrena i grönt. Nu bor en annan familj där. För några år sedan ringde min syster mig, hon var i huset. De som bodde där nu var en kompis till hennes kompis och de skulle ha filmkväll där. Hon kände igen sig, men de hade gjort om en del. Beate var glad men också lite ställd. Jag tror att hon också har fina minnen från det huset.


a Bientôt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar